βρες οτι θελεις εδω μεσα

19.11.09

πως θα γίνεις blogger οεο; ή {howdy will you be a blogger;}


image via

Η επιλογή του τύπου σου όσον αφορά στο τι είδους blogger είσαι δεν είναι εύκολη. Η πρώτη απόφαση που πρέπει να πάρεις είναι σίγουρα η πλατφόρμα που θα χρησιμοποιήσεις. Δηλαδή του blogger ή της wordpress -τουλάχιστον εδώ στην Ελλάδα- ή κάποιες άλλες που δουλεύονται στο εξωτερικό περισσότερο, όπως η πολύ γνωστή typepad, AOL Journals, Tumblr, Vox, Xanga. Όταν αρχίζεις να σκέφτεσαι ότι ήρθε η ώρα να γίνεις blogger πρέπει να κοιτάς πια τα άλλα blog με άλλο μάτι. Ξέρεις ποιο; Αυτό του κυνηγού, που ψάχνει για το καλύτερο θήραμα. Οπότε τσεκάρεις γενικά τα blog που επισκέπτεσαι να δεις τι πλατφόρμα χρησιμοποιούν, να διαλέξεις τι σου αρέσει να βλέπεις. Ασχολείσαι με τις πλευρικές στήλες (sidebars) την επικεφαλίδα (header) που παίζει το ρόλο της ταμπέλας ενός μαγαζιού, τα κουμπιά που υπάρχουν (buttons), τα διαχωριστικά αναρτήσεων (dividers), banners, widgets, κτλ. Κρατάς σημειώσεις. 
Ένα άλλο σημείο που πρέπει να εστιάσεις είναι αν τελικά έχεις κάποια σχέση με τα computer. Αυτός είναι ένας λόγος για να καταλήξεις και σε πλατφόρμα. Υπάρχουν εύκολες και δύσκολες και μπορείς να είσαι self-hosted ή developer-hosted. Aυτά σημαίνουν:
  • self hosted: να κατασκευάσεις μόνος σου ουσιαστικά μια πλατφόρμα αλλά αυτό απαιτεί γνώση του κώδικα HTML (τα άντερα του blog μας) και γενικές γνώσεις για το διαδίκτυο. Τα θετικά της υπόθεσης είναι πως είσαι ελεύθερος να το φτιάξεις όπως θέλεις, με έξτρα φίνα widgets, plug-ins και add-ons και να έχεις ένα αληθινά δικό σου όνομα. Τα αρνητικά είναι πως υπάρχει δυσκολία εφαρμογής, πρέπει εσύ να το ανανεώνεις και φυσικά το κόστος αφού ακόμα και αν πάρεις σα βάση τη πλατφόρμα του wordpress.org ή το drupal που είναι δωρεάν πρέπει να πληρώνεις τη φιλοξενία (hosting) και το domain με το χρόνο.
  • developer-hosted: αυτό πάλι σημαίνει πως φτιάχνεις ένα blog στο blogger ή στο wordpress. To blogger σε αφήνει ελεύθερο να βάλεις ότι πρότυπο θέλεις και ότι background θέλεις, πολλά widgets από τα διαθέσιμα ή από οπουδήποτε αλλού και να πειράξεις όσο τραβάει η ψυχή σου τα άντερα που λέγαμε παραπάνω. Το wordpress πάλι θεωρείται η επιτομή της πλατφόρμας για εκπαιδευμένους blogger, όμως μέχρι να γίνεις self-hosted δε μπορείς να πειράξεις τον κώδικα του, να βάλεις ότι ακριβώς θέλεις και κάποια πράγματα γλυκά σαν καραμέλες τα πληρώνεις. Να σημειώσεις σε παρακαλώ πως και στις δύο περιπτώσεις μπορείς με ένα μικρό ποσό το χρόνο να αγοράσεις τελικά το domain σου, ώστε να μην έχεις κατάληξη blogspot.com ή wordpress.gr. Στα θετικά φυσικά και θα συμπεριλάβεις και το blog recipie και τα συναφή του στη περίπτωση που προτιμήσεις τον blogger.
Tα τέσσερα βασικά στοιχεία ενός blog:
  1. επιγραφή (header or banner) δηλ. "ανοίξαμε και σας περιμένουμε" με λογότυπο και τα συναφή
  2. όνομα ωραίο που να σου ταιριάζει, μοναδικό όσο εσύ και ανιχνεύσιμο παράλληλα
  3. ένα προφίλ σου δηλ. η σελίδα που γράφει about και αν δεν είναι διαθέσιμη ένα κείμενο πλάγια που να λέει τα στοιχεία σου
  4. ένα e-mail σχετικό με το blog σου. Το καλό με τον blogger είναι πως επειδή διαθέτει και e-mail accounts μπορείς ίσως να έχεις το ίδιο όνομα blog και e-mail. Π.χ. protaris.blogspot.com και protaris@gmail.com. Εύκολο ε;
      Αυτά για σήμερα. Μείνε εδώ στο blog recipie για την περιπετειώδη συνέχεια της ιστορίας σου!!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου